Статии и енциклопедии

Имате хранително натравяне?

Имате хранително натравяне?

Имате хранително натравяне?

Признаците на отравяне могат да бъдат леки или изключително изразени. Те продължават около 24 до 36 часа и обикновено са доста изтощителни. Защитете червата си от отравяния. Разберете как.

Описание

Всеки, който често се храни в ресторанти, е възможно да се е срещал с хранителното отравяне. Симптомите могат да се появят в рамките на три до четири часа след консумирането на храната.

 

Най-често срещаните са:

Симптомите могат да бъдат леки или изключително изразени. Продължават от 24 до 36 часа и обикновено са доста изтощителни.

  • Най-често срещаната бактерия, с която може да се заразите от консумираната храна, е Staphylococcus aureus. Тя се унищожава при готвене, но често се среща в ръчно приготвена храна (картофена салата, сандвичи), която е оставена на стайна температура за дълго време.

  • Често срещано е и отравянето със салмонела.

  • Наличието на бактерията листерия в месото може да доведе до изтеглянето на голям брой месни продукти от търговската мрежа. Листерията причинява грипоподобни симптоми и има необичайното свойство да се превърне в заразна в организма на гостоприемника. Тя може да бъде смъртоносна за деца и хора с отслабена имунна система..

  • Ботулизмът се причинява от бактерия, наречена Clostridium botulinum. Те се срещат предимно в недобре сготвена, домашно консервирана храна. Натравянето с нея е рядко срещано - причинява само един от 400 случая на хранително отравяне - но е по-вероятно да причини смърт.

 

Съществуват редица натурални решения, които облекчават симптомите на отравяне, намаляват времето за възстановяване и нямат вредни странични ефекти.

  1. Джинджифил

Някои фармацевти препоръчват използването на джинджифил за лечение на гадене и повръщане. За по-бързо усвояване парче корен от джинджифил може да се постави на езика и да се остави тялото да усвои соковете му. Таблетките с джинджифил също могат да се купят в магазините за здравословни храни и са много ефективни.

  1. Активен въглен

Активният въглен е в състояние да неутрализира повечето токсини. Той е естествено средство за защита, тъй като се произвежда от черупката на кокосов орех. Използва се в случаи на хранително отравяне или предозиране с лекарства (използва се и в спешната медицина). Не използвайте дървени въглища за барбекю!

  1. Колоидно сребро

Когато хранителното отравяне е причинено от бактерии, използвайте колоидно сребро, което убива бактериите. Някои хора използват колоидното сребро като естествен и нетоксичен консервант.

  1. Коноп

Конопът има широк спектър от медицински приложения. Едно от чудесните му свойства е способността му да потиска гаденето. Той е особено полезен, когато болният не може да преглъща. Конопът няма вредни странични ефекти и употребата му е по-безопасна от аспирина. Подобрява капацитета на белите дробове при пушачите, като по този начин укрепва сърцето и белите дробове.

 

Препоръчително е винаги да имате поне едно от горепосочените природни средства у дома, тъй като отравянето обикновено е непланирано и може да се случи по всяко време. То се случва внезапно и не ни оставя време да пазаруваме лечебни средства.