Статии и енциклопедии

Вече познавате ли всички видове сол?

Вече познавате ли всички видове сол?

Вече познавате ли всички видове сол?

Солта се използва като естествен овкусител от хиляди години и е от съществено значение за нашето съществуване. Факт е, че не всяка сол е "добра сол". Има голяма разлика между преработената трапезна сол и морската сол.

Описание

Солта се използва като естествен овкусител от хиляди години и е от съществено значение за нашето съществуване. Факт е, че не всяка сол е "добра сол". Има голяма разлика между преработената трапезна сол и морската сол.

 

Трапезната сол се произвежда чрез нагряване на естествената сол, при което се променя химическият състав - в този случай се унищожават всички положителни свойства на солта. В края на обработката трапезната сол съдържа 97,5 % натриев хлорид и 2,5 % от следните съставки:

  • химикали против слепване,

  • йод,

  • натриев глутамат и/или бяла захар за стабилизиране на йода,

  • алуминиеви деривати.

Поради това тя е един вид "фалшива" сол, която създава риск от сърдечносъдови и хронични заболявания. Тъй като солта е йодирана, тя може да причини необичайно увеличение на щитовидната жлеза.

 

Пълната противоположност на преработената сол е натуралната морска сол, която съдържа:

  • 60 минерала, които ни поддържат хидратирани,

  • достатъчни количества натрий за балансиране на съотношението калий/натрий,

  • мощни електролити като магнезий,

  • микроелементи, които са необходими за правилното функциониране на надбъбречните жлези, имунната система и щитовидната жлеза,

  • храносмилателни ензими, които помагат на организма да усвоява повече хранителни вещества от храната, която приемаме.

 

Хималайска сол

Хималайската сол е една от най-чистите соли на планетата. Смята се, че е съставена от изсушените останки на първичното море. Известна е като "розово злато" заради красивия си полупрозрачен розов цвят. Тя съдържа всички 84 елемента, които се намират също в организма, и може да ни помогне при много здравословни проблеми:

  • регулира кръвното налягане,

  • грижи се за кръвоносни съдове,

  • повишава либидото,

  • подобрява съня,

  • подобрява здравината на костите,

  • предотвратява мускулните крампи,ь

  • подпомага здравето на синусите,

  • поддържа здравето на дихателните пътища,

  • подпомага производството на хидроенергия в клетките на тялото,

  • намалява появата на признаци на стареене,

  • подпомага здравословния рН баланс в клетките на тялото,

  • регулира съдържанието на вода в организма.

 

Келтска сол

Келтската сол е сравнима с хималайската сол. Тя е сивкава на цвят. Произвежда се по 2 000-годишен келтски метод - солните полета се покриват с естествен слой глина и пясък. С умело докосване занаятчиите ръчно изгребват солните кристали, за да запазят баланса на елементите. Келтската сол има много лечебни свойства:

  • алкализира организма,

  • регулира нивата на кръвната захар,

  • отстранява слузта от организма,

  • подобрява имунната функция,

  • увеличава енергията,

  • подобрява мозъчната функция,

  • осигурява правилен електролитен баланс,

  • осигурява здравословен сън,

  • предотвратява мускулни крампи,

  • регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане.