Статии и енциклопедии

Гума гуар (Cyamopsis Tetragonoloba Gum)

Гума гуар (Cyamopsis Tetragonoloba Gum)

Гума гуар (Cyamopsis Tetragonoloba Gum)

Доказано е, че гумата гуар нормализира нивата на кръвната захар и холестерола. Научете повече за гума гуар и прочетете пълната статия.

Описание

Гума гуар (Cyamopsis Tetragonoloba Gum)

 

Какво представлява гумата гуар?

Гумата гуар е вещество, получено чрез смилане на ендосперма от плодовете на бобовото растение гуар. Тя се използва най-често като емулгатор или сгъстител в различни храни и козметика.

Тя има сходни свойства с ксантановата гума, но е нейонична, така че може да се използва в по-широк спектър от продукти. Често се добавя към течни сапуни, лосиони, кремове, душ гелове и шампоани.

Използва се също така за стабилизиране, емулгиране и сгъстяване на текстурата на някои храни и промишлени продукти, като бутилирано кокосово или бадемово мляко, кисело мляко, супи, хранителни добавки и др.

Веществото е добре разтворимо във вода, но не е подходящо за използване в препарати, съдържащи боракс или калций.

Изследванията показват, че гумата гуар нормализира нивата на кръвната захар и холестерола.

Предимства от употребата на гума гуар:

  • Използва се за стабилизиране, емулгиране и сгъстяване на текстурата на храните.
  • Нормализира нивата на кръвната захар и холестерола.
  • Често срещана съставка в козметичните продукти.