Статии и енциклопедии

Годжи бери - богат източник на антиоксиданти!

Годжи бери - богат източник на антиоксиданти!

Годжи бери - богат източник на антиоксиданти!

Годжи бери се използва както в храната, така и като добавка към козметични продукти, които имат много добър подмладяващ ефект.

Описание

Годжи бери, или Lycium barbarum, е многогодишно лечебно растение, което произхожда от Северен Китай.

Той се появява все по-често и в Европа и други части на света. Според китайската традиция ягодите се наричат още "вълчи плодове". Легендата разказва, че през летните месеци, докато се берат плодовете, сред насажденията се забелязват вълци.

Годжи бери са малки червени плодове, подобни на шипка, които растат на дърво или храст с височина до 3 метра. Цветовете са с нежен лилав цвят, а клоните са много увиснали. Принадлежи към семейството на кореноплодните растения, в което влизат също картофите, патладжаните, чушките и доматите.

През 1983 г. китайското министерство на здравеопазването класифицира годжи бери като лечебно растение.

В историята има сведения, че ягодите са използвани за лечение на крале и са давани на воини, преди да влязат в битка.

През 2004 г. преработката на годжи бери в Китай възлиза на около 100 000 тона.

 

Годжи бери съдържа:

  • 18 аминокиселини, включително 8, които организмът не може да произвежда сам,
  • 6 витамина, включително витамин С и витамини В1 и В2.
  • 5 ненаситени мастни киселини,
  • 11 минерала.
  • Бета-каротин, зеаксантин, цистин, манган, цинк, мед, селен, желязо, калций, калий, само за да назовем някои от веществата, които действат като антиоксиданти в тялото ни.

 

Сушените годжи бери се състоят средно от:

  • 65 процента въглехидрати,
  • 15 процента протеини,
  • 10 процента здравословни мазнини и
  • 10 процента фибри, които са полезни за храносмилането.

 

През 2001 г. китайски учени публикуват проучване, което показва, че плодовете годжи бери, съдържащи полизахарид от Lycium barbarum, имат инхибиращ ефект върху растежа на човешки левкемични клетки.

 

Лечебни ефекти на годжи бери

Като се има предвид, че плодовете годжи бери са богати на аминокиселини, витамини, минерали и други активни вещества, няма да се изненадате да научите, че те действат добре при:

  • укрепване на имунната система и регенерация на тъканите,
  • повишаване на енергията и намаляване на общата умора,
  • подобряване на зрението и състоянието на кожата,
  • намаляване на телесното тегло. LBP ускоряват превръщането на храната в енергия.
  • помага за преодоляване на стреса и депресията,
  • увеличава производството на хормон на растежа,
  • противодейства на стареенето и болките в ставите,
  • регулиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на холестерола в кръвта,
  • детоксикира черния дроб,
  • подобрява безплодието и импотентността, и
  • предотвратява мутацията на генетичния материал и появата на рак.

 

Използване и консумация на годжи бери

Годжи бери се използва както в храната, така и като добавка към козметични продукти, които имат много добър подмладяващ ефект.

Те се използват в кулинарията по същия начин, както по-познатите стафиди. Могат да се смесват в смутита, да се добавят към десерти, да се консумират изсушени и т.н.

В козметиката се използват екстракти и пасти, направени от годжи бери.

Препоръчително е да се консумират по 10 г сушени плодове на ден (1 голяма лъжица). Енергийната стойност на 100 г плодове е 83 kcal (346 kJ).