Глутамин
Дефицитът на глутамин се дължи главно на небалансирана диета с недостатъчно животински протеини. Нау..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Глицинът е особено важен за поддържането на здрава храносмилателна система и централна нервна система. Научете повече за глицина и прочетете пълното описание.
Описание
Ползи от консумацията и роля в организма:
Глицинът е аминокиселина, която е от съществено значение за мускулните, когнитивните и метаболитните функции. Участва в преноса и разграждането на хранителни вещества като гликоген и мазнини, които се използват от клетките като източник на енергия, като по този начин подпомага и храносмилателната, имунната и нервната система на организма.
При хората глицинът се намира във високи концентрации главно в кожата, в съединителната тъкан на ставите и в мускулната тъкан. Глицинът от костния мозък и други протеинови източници е една от основните аминокиселини, които изграждат колагена и желатина.
Телата ни го произвеждат сами.
Дефицит и симптоми:
Дефицитът на глицин е много рядък при здрави хора, но се среща често при недохранени хора и при пациенти със СПИН или рак. Хората, които често страдат от храносмилателни разстройства или хронична умора и липса на енергия, също могат да имат ниски нива на глицин в организма си.
Препоръчителна дневна доза:
Най-ниската доза е 1-3 г глицин на ден. По принцип до 45 г глицин на ден се счита за приемлива доза (без странични ефекти), но ако приемате хранителна добавка, трябва да спазвате инструкциите на опаковката.
Странични ефекти или предозиране:
Почти невъзможно е да се предозира глицин, тъй като телата ни го използват за повечето телесни функции. Предполага се, че той е безопасен дори ако се приемат по-високи дози от 60 г глицин на ден. Специално внимание е необходимо, когато става въпрос за деца, бременни и кърмещи жени, както и хора с чернодробни или бъбречни заболявания.
Добър източник на хранителни вещества:
Глицинът се съдържа главно в богатите на протеини храни. Намира се и в:
Експертите смятат, че ежедневно в организма ни постъпват около 2 г глицин от хранителни източници. С приема на хранителни добавки можем да вкараме в организма значително по-големи количества глицин.
Знаете ли, че?
Като се има предвид, че глицинът е една от най-разпространените аминокиселини, от които се състоят човешките протеини, не е изненадващо, че това просто съединение е толкова важно за постигане на по-добро общо благосъстояние. Глицинът е особено важен за поддържането на здрава храносмилателна система и централна нервна система.
Тъй като играе важна роля в производството на хормона на растежа и креатина, глицинът се е превърнал в ценна аминокиселина за спортистите, които искат да изградят мускулна маса и да увеличат силата си.
Увеличаването на приема на глицин в организма може да бъде особено полезно за пациенти, страдащи от неврологични разстройства, диабет, хронична умора и някои видове рак. Следователно глицинът играе много важна роля при лечението на различни здравословни състояния, включително и сериозни.
Поддържането на здравословен хранителен режим, включващ храни, богати на глицин, и, ако е необходимо, приемането на добавки, съдържащи глицин, може да ни помогне да поддържаме цялостното си здравословно състояние.
Дефицитът на глутамин се дължи главно на небалансирана диета с недостатъчно животински протеини. Нау..
Изследванията показват, че недостигът на фенилаланин и съответно на допамин може да увеличи риска от..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.