Статии и енциклопедии

Джинджифил (Rhizoma zingiberis)

Джинджифил (Rhizoma zingiberis)

Джинджифил (Rhizoma zingiberis)

Аюрведичната медицина го използва от много години за подобряване на функционирането на имунната система, тъй като се смята, че помага за разграждането на натрупаните токсини в органите. Известно е също, че прочиства лимфната система. Научете повече за джинджифила и прочетете пълното описание...

Описание

Джинджифил 

Наименование на растението: 

Джинджифил 

Латинско наименование:  

Rhizoma zingiberis

Използваема част: 

Корен

Други наименования: 

Singabera

 

Обща характеристика и история:  

Джинджифилът е цъфтящо растение, чиито коренища се използват като подправка и в народната медицина. То е многогодишно тревисто растение, което достига до един метър височина. Има тесни, зелени листа и жълти цветове. Класифицирано е в семейство Zingiberaceae, в което влизат още куркумата и кардамонът.

Растението произхожда от тропическите дъждовни гори в Южна Азия. За пръв път е изнесено в Европа от Индия през I в. от н.е. То е било широко използвано от римляните.

Произходът на думата "джинджифил" датира от XIV в. - на староанглийски се нарича "gingifer", през Средновековието - "gingiber", на латински - "zingiberi", а на гръцки - "zingiberis".

Индийците и древните китайци са го използвали като тонизиращо средство за лечение на много здравословни проблеми. Въпреки че джинджифилът произхожда от Азия, той се отглежда и в други страни.

Употребата на джинджифил замира по време на падането на Римската империя, което увеличава стойността на джинджифила по това време.

През Средновековието той е използван за направата на сладкиши.

 

Приложение в диетата и употреба: 

Джинджифилът има характерен вкус, който често се добавя към много ястия и напитки. В Азия джинджифилът се използва предимно в прясно състояние, а в Индия е една от съставките на къри, добавя се и към печено месо, а понякога дори към морски дарове.

Обикновено се използва, за да придаде леко пикантен вкус.

Джинджифиловият хляб, който също е много популярен сред любителите на джинджифила, идва от Англия.

Джинджифиловата бира е изключително популярна напитка на Карибските острови.

Приложение за медицински цели: 

Джинджифилът може да помогне за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Джинджифилът, чесънът и лукът имат способността да предотвратяват съсирването на кръвта, което ги прави отлични превантивни средства срещу инфаркти и инсулти.

Той се използва от хиляди години като естествено средство за регулиране на храносмилането и премахване на гаденето. Може да се използва в случаи на запек, метеоризъм и други храносмилателни нарушения, тъй като отпуска гладката мускулатура в лигавицата на червата.

Аюрведичната медицина го използва от много години за подобряване на функционирането на имунната система, тъй като се смята, че помага за разграждането на натрупаните токсини в органите. Известно е също, че прочиства лимфната система.

Може да се използва и за премахване на гъбички. За тази цел смесете няколко капки етерично масло от джинджифил с няколко капки етерично масло от чаено дърво и добавете една чаена лъжичка кокосово масло. 3 пъти дневно нанасяйте върху засегнатите участъци.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Още от 90-те години на XIX век народните лечители споменават, че джинджифилът може да лекува стомашни язви. Неотдавнашно проучване установи, че джинджифилът е 6-8 пъти по-ефикасен от лекарствата за лечение на стомашни язви.