Статии и енциклопедии

Фъстъчено масло (Arachis hypogea)

Фъстъчено масло (Arachis hypogea)

Фъстъчено масло (Arachis hypogea)

В едно проучване изследователите установяват, че при хората, които редовно консумират фъстъчено масло, рискът от колоректален рак е с 27% по-малък. Научете повече за фъстъченото масло и прочетете пълното описание...

Описание

Фъстъчено масло 

Фъстъченото масло се извлича от:

Изпечени и смлени на паста фъстъци

Наименованието на растението:

Фъстък

Латинско наименование на растението:

Arachis hypogea

Други наименования на маслото:

/

Общо описание на растението и производствения процес:

Фъстъкът е растение, което може да достигне до 60 см височина. То може да бъде разпознато по жълтите или оранжевите си цветове. Това е бобово растение, което се отглежда по целия свят главно заради ядливите му семена. Семената се съдържат в шушулки, които се събират зелени и след това се изсушават.

Фъстъченото масло се получава от сухи, печени фъстъци, които се смилат до кремообразна консистенция. То често съдържа други съставки, които променят вкуса и текстурата, като сол, подсладители и емулгатори, затова преди да го купите, се уверете, че е 100% натурално фъстъчено масло без добавена захар. То е отличен източник на въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали и не съдържа холестерол.

Според някои разпоредби фъстъченото масло трябва да съдържа най-малко 90% фъстъци. Качественото фъстъчено масло може да се разпознае по кремообразната му текстура и приятния мирис на ядки. Тъй като фъстъченото масло може да бъде едро или гладко смляно, на пазара се предлагат и масла, съдържащи по-големи частици фъстъци.

 

Използване на масло:

Фъстъченото масло е истинско кулинарно удоволствие, но не е за всеки вкус. Експертите смятат, че след първия опит хората или намират маслото за много вкусно, или никога повече не го използват заради необичайния му вкус. То може да се маже на хляб и комбинира със сладко, да се добавя към сандвичи или в сладкиши. Отлично е и в комбинация с палачинки. Често се добавя и към плодови смутита, тъй като съдържа голямо количество протеини и здравословни мазнини. За междинно хапване можете да комбинирате плод с фъстъчено масло.

То е отлично и като помощно средство за здравословна загуба на тегло. Въпреки че маслото е много калорично, в умерени количества то може да ни помогне да поддържаме здравословно тегло и да предотвратим затлъстяването.

Рецепти:

Приготвяне на сос от фъстъчено масло:

  • ¼ купичка фъстъчено масло,
  • 2 чаени лъжички соев сос,
  • 1 чаена лъжичка кафява захар,
  • 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок,
  • ¼ купичка кокосово мляко,
  • ¼ купичка вода,
  • щипка чили (по избор).

 

Смесете всички съставки в купа, като добавите водата накрая. Загрейте съставките и ги разбъркайте на умерен огън. Когато сосът се сгъсти, той е готов за употреба. Може да се съхранява в хладилника до 3 дни. Използвайте го като гарнитура към варени зеленчуци, пилешко, говеждо, скариди, паста и кебап.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Неотдавнашно проучване в Тайван установи, че при хората, които редовно консумират фъстъчено масло, рискът от колоректален рак е с 27% по-нисък.