Статии и енциклопедии

Фолиева киселина (витамин В9)

Фолиева киселина (витамин В9)

Фолиева киселина (витамин В9)

Фолиевата киселина е често срещана в хранителните добавки. Препоръчва се особено за бременни жени, но има и много други ефекти.

Описание

Какво представлява фолиевата киселина?

Фолиевата киселина, наричана още витамин b9 и фолат, идва от латинската дума "fplium", която означава лист. Листните зеленчуци също са основен източник на фолиева киселина в храната.

Фолиевата киселина е важна за много процеси в човешкия организъм - за синтеза, възстановяването и метилирането на ДНК, както и като коензим в биохимичните реакции в организма, при които се прехвърлят групи от един въглероден атом. Тя е особено важна за бързото клетъчно делене и растеж по време на бременността и в детска възраст.

Фолиевата киселина е често срещана съставка в хранителните добавки. Препоръчва се особено за бременни жени и за заздравяване на рани.


Кога се използва фолиевата киселина?

  • За здравословно развитие на плода по време на бременност,
  • заздравяване на рани,
  • образуване на червени кръвни клетки,
  • за здрава нервна система,
  • за високо кръвно налягане
  • срещу сърдечносъдови проблеми,
  • има превантивен ефект срещу някои видове рак.

Примери за заболявания, при които допълнително се използва фолиева киселина:

  • сърдечна аритмия,
  • високо кръвно налягане,
  • рак на белия дроб,
  • рак на шийката на матката,
  • рак на ректума,
  • рак на дебелото черво.

Недостигът на фолиева киселина се проявява заедно с недостига на други витамини от група В. Острият недостиг се свързва с диария, мегалобластна анемия (когато костният мозък произвежда изключително много незрели червени кръвни клетки) и слаб растеж при децата.

Недостигът на фолиева киселина е най-тежък при алкохолици, хора, които използват лекарства за лечение на рак или нарушения в абсорбцията, както и при хора, приемащи дългосрочни лекарства за епилепсия.