Статии и енциклопедии

Фолат (фолиева киселина, витамин В9)

Фолат (фолиева киселина, витамин В9)

Фолат (фолиева киселина, витамин В9)

Фолиевата киселина или фолатът е основна хранителна добавка по време на бременност, тъй като предпазва жената от спонтанен аборт, а плода - от дефекти на невралната тръба. Научете повече за фолиевата киселина и прочетете пълното описание...

Описание

Фолат (фолиева киселина, витамин В9)

Ползи от консумацията и роля в организма: 

Фолатът е известен още като фолиева киселина и витамин В9. Той е водоразтворим витамин. Организмът ни се нуждае от него, за да произвежда червени и бели кръвни клетки в костния мозък, да превръща въглехидратите в енергия и да произвежда ДНК и РНК.

Адекватният прием на фолиева киселина е особено важен през периода на растеж (бременност, кърмаческа и юношеска възраст).

Недостиг и симптоми:

Най-честите причини за недостиг на фолиева киселина в организма са непълноценното хранене, алкохолизмът и чревните разстройства, които причиняват малабсорбция.

Фолатът се разтваря във вода, което означава, че не се съхранява в мастните клетки. Поради това организмът ни не може да натрупа резерв от витамин В9, така че той трябва да се приема редовно чрез храната.

Симптомите на дефицит могат да бъдат:

  • Умора,

  • сива коса,

  • рани в устата,

  • подуване на езика,

  • проблеми с растежа,

  • гадене,

  • летаргия,

  • бледност,

  • задух,

  • раздразнителност.

 

Препоръчителна дневна доза: 

Децата (1-3 години) се нуждаят от 200 µg фолиева киселина дневно.

Децата (4-6 години) се нуждаят от 300 µg фолиева киселина дневно.

Деца (7-9 години) се нуждаят от 300 µg фолиева киселина дневно.

Децата (10-12 години) се нуждаят от 400 µg фолиева киселина дневно.

Децата (13-14 години) се нуждаят от 400 µg фолиева киселина дневно.

Юношите (15-18 години) се нуждаят от 400 µg фолиева киселина дневно, независимо от пола.

Възрастните жени и мъже се нуждаят от 400 µg фолиева киселина дневно. Бременните жени и кърмачките се нуждаят от 600 µg фолиева киселина дневно.

Странични ефекти или предозиране: 

Най-честите симптоми на предозиране с фолиева киселина са изтръпване или мравучкане, болка в устата или езика, слабост, умора и затруднена концентрация.

Добър източник на хранителни вещества: 

Храните с високо съдържание на фолиева киселина включват:

  • Зеленолистни зеленчуци (броколи и спанак),

  • грах,

  • цитрусови плодове,

  • плодове (особено банани и пъпеши),

  • доматен сок,

  • яйца,

  • бобови растения,

  • гъби,

  • аспержи,

  • бъбреци,

  • черен дроб,

  • домашни птици,

  • свинско месо,

  • ракообразни,

  • пшенични трици,

  • обогатени зърнени храни.

 

Знаехте ли, че?

  • Фолиевата киселина или фолатът е основна хранителна добавка по време на бременност, която предпазва жената от спонтанен аборт, а плода - от дефекти на невралната тръба.

  • Ниските нива на фолиева киселина в организма се свързват с повишен риск от депресия и слаб отговор на лечение с антидепресанти. Фолатът може да помогне за предотвратяване на депресията, като предотвратява прекомерното производство на хомоцистеин, който може да блокира достъпа на кръв и други хранителни вещества до мозъка. Излишният хомоцистеин в организма пречи на производството на серотонин, допамин и норепинефрин, които регулират настроението, съня и апетита.

  • Ниските нива на фолиева киселина в организма се свързват с повишен риск от рак на гърдата при жените. Ето защо консумирането на препоръчителната дневна доза фолиева киселина може да намали риска от рак на гърдата, както и от други видове рак, например рак на дебелото черво.