Статии и енциклопедии

Здравословна домашна Нутела

Здравословна домашна Нутела

Здравословна домашна Нутела

Домашно приготвената Nutella е здравословна и чудесна закуска за всеки ден. Вижте тази лесна рецепта се поглезете.

Описание

Времето винаги е подходящо за нещо сладко! Обичате ли Nutella? Нямаме предвид 500-грамовата от супермаркета, а домашна, направена в уюта на дома ви. Тя има лесни съставки, които (почти) със сигурност можете да намерите в кухненските си шкафове. 

Препоръчваме тази Нутела, защото освен супер вкусна е и здравословна, което е важно, особено за тези, които се грижат за физическата си форма.

Предимствата на това шоколадово изкушение са, че се маже лесно, не е сухо и, разбира се, да не забравяме, че е идеално за хапване дори просто с лъжица. 

 

За здравословна домашна Нутела се нуждаете от:

  • 400 грама лешници (сурови или печени*)
  • Около 100 грама шоколад (препоръчваме по-здравословния черен шоколад)
  • 1 супена лъжица ванилова есенция (около 15 мл)
  • Щипка сол (препоръчва се морска сол)
  • Какао
  • Подсладител по желение (мед, кленов сироп или др.)
  • Блендер
  • Кухненска кърпа
  • Тава за печене

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната на 350° градуса. Добре разпределете лешниците на един слой върху тава за печене и печете 12-15 минути, ако са сурови, или 8-10 минути*, ако са предварително изпечени. Те трябва да се пекат достатъчно дълго, за да се нагрее естественото им масло и да се улесни отстраняването на люспите им, което трябва да се направи, след като изстинат. След това поставете печените лешници в голяма кухненска кърпа и ги разтъркайте, за да отстраните люспите им. Защо това е важно? Защото това само ще придаде на вашата Nutella по-кремообразна текстура.

Когато прецените, че лешниците са достатъчно обелени, поставете ги в кухненски робот или блендер и ги смелете на ниска степен за около 10 минути. Можете да спрете междувременно, ако залепнат за страните на съда. Докато лешниците са в блендера, загрейте шоколада и какаото в микровълновата фурна за 30 секунди. Ако не разполагате с микровълнова, можете да използвате традиционния метод и да разтопите на пара (водна баня). Когато лешниците са се превърнали в достатъчно кремообразни и гладка маса, добавете разтопения шоколад, морската сол и ваниловата есенция. Дръжте блендера включен. Подсладете по желание. Важно е да добавяте подсладителя (меда или кленовия сироп) постепенно, тъй като може да повлияе на консистенцията.

Когато процесът приключи, съхранявайте сместа в стъклен контейнер или буркан. Използвайте в рамките на три седмици или един ден в зависимост от апетите ви за сладко :).

Пожелаваме ви сладък ден!