Статии и енциклопедии

Масло от див лен (Camelina sativa)

Масло от див лен (Camelina sativa)

Масло от див лен (Camelina sativa)

Маслото от див лен съдържа голямо количество полиненаситени омега-3-6 мастни киселини и витамин Е, което го прави отличен продукт за грижа за кожата. Научете повече за него и прочетете пълното описание...

Описание

Масло от див лен 

Маслото от див лен се извлича от:

Семена

Наименование на растението:

Камелина

Латинско наименование на растението:

Camelina sativa

Други наименования на маслото:

Масло от камелина

Общо описание на растението и производствения процес:

Дивият лен растение от семейство Кръстоцветни. Растението произхожда от Европа, но понастоящем се отглежда по целия свят. То израства на височина между 30 и 120 см и се разпознава по разклоняващите се, космати стъбла и обилните бледожълти цветове.

Маслото се извлича от семената на див лен, които съдържат 30-45 % масло. То може да бъде получено по различни начини, като най-често се използват студеното пресоване на семената и екстракцията с разтворител. Въпреки че при екстракцията се получава по-голямо количество масло, този метод на производство включва и вредни разтворители. Студено пресованото масло е по-здравословно и има много ползи за здравето.

Маслото от див лен е светлокафяво или жълтеникаво на цвят, но в някои случаи може да бъде и зеленикаво. Има характерен мирис и вкус, който е леко остър. За производството на един литър масло са необходими приблизително 4-7 килограма семена.

Маслото съдържа голямо количество полиненаситени омега-3-6 мастни киселини и витамин Е.

Използване на маслото:

Маслото от див лен може да се използва както за медицински, така и за козметични цели. То има антиоксидантни свойства, които се дължат на съдържанието на витамин Е. То е овлажняващо, противовъзпалително (потиска локални и вътрешни възпаления), може да се използва за облекчаване на болки, причинени от артрит, поради високото си съдържание на полиненаситени мастни киселини, а също така стимулира имунната система.

Може да се използва като масажно масло и по този начин да се нанася директно върху кожата.

Маслото е годно за консумация, но трябва да се използва студено, за да не се унищожат активните съставки. Може да се добавя към супи, тестени изделия и салати, а също така може да се консумира с лъжица (сутрин на гладно). Подходящо е и за пържене, тъй като издържа на високи температури.

 

Рецепти:

Омега-3 майонеза:

  • ¼ чаша масло от див лен,
  • 1 цяло яйце,
  • 1 жълтък,
  • 1 супена лъжица горчица,
  • 1½  супена лъжица лимонов сок,
  • ½ - ¾ чаша екстра върджин зехтин,
  • морска сол, черен пипер.

 

Смесете яйцето, жълтъка, горчицата, солта и лимоновия сок. Добавете маслото от див лен и след това зехтина. Проверете дали трябва да се добавят още сол и черен пипер. Майонезата може да се съхранява в хладилника в продължение на две седмици.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития: 

Маслото от див лен може да ни предпази от когнитивни заболявания като деменция и болест на Алцхаймер. То съдържа незаменими омега-3 и омега-6 мастни киселини.