Статии и енциклопедии

Цикория (Cichorium intybus L.)

Цикория (Cichorium intybus L.)

Цикория (Cichorium intybus L.)

Доказано е, че цикорията стимулира храносмилателната система (подхранвайки чревната флора) и подобрява усвояването на хранителните вещества. Научете повече за цикорията и прочетете пълното описание ...

Описание

Цикория

Латинско наименование:

Cichorium intybus L.


Използваема част:

Корена, младите листа, цветовете


Други наименования:

Синя жлъчка, синя млечка.


Обща характеристика и история:

Цикорията е средиземноморско растение, което вирее в широк спектър от условия и често се среща покрай пътищата в Европа, откъдето произхожда. 

Тя е лечебно и фуражно растение от подсемейство Cichoriaceae и е близък роднина на ендивията и радикиото.

Разпознава се по характерните яркосини (понякога розови или бели) цветове, които цъфтят от юни до септември, като се отварят сутрин и се затварят следобед.

През XVIII в. Фридрих Велики поръчва на пекари да намерят по-евтин заместител на кафето за пруската армия. Изведнъж в страната са създадени повече от 20 пекарни, които превръщат коренището на цикорията в заместител на кафето.


Приложение в диетата и употреба:

Листата на цикорията се използват в много култури по начин, подобен на този на спанака. Смлян на прах, коренът от цикория е отличен заместител на кафето. 

Италианците го наричат Puntarelle и го използват по начин, подобен на този на глухарчето.

Цикорията се използва в салати, може да се пече, да се добавя към сосове или бързо да се бланшира и да се сервира с варени картофи. Тя е отлична и в комбинация с паста.

Растението е отличен източник на витамини и минерали, включително цинк, магнезий, манган, калций, фолиева киселина и калий, както и на витамини А, В6, С, Е и К.


Приложение за медицински цели:

Въпреки че инулинът от корена на цикорията играе важна роля като заместител на мазнините в храните, той може също така да увеличи съдържанието на добавени фибри в храните и да спомогне за здравословното храносмилане.

В едно от публикуваните проучвания за използването на инулина от корени на цикория като пребиотик и фибри се обяснява, че почти 90 % от инулина преминава в дебелото черво, където се усвоява от наличните там бактерии.

Доказано е, че цикорията стимулира храносмилателната система (подхранва чревната флора, подпомага редовното изхождане и подобрява усвояването на хранителните вещества от организма). Тя стимулира жизненоважните органи да отделят жлъчка и да произвеждат урина.

Притежава противовъзпалителни свойства - потвърдена е ефективността му за намаляване на болката при артрит, остеоартрит и ревматизъм.

Тъй като съдържа инулин и олигофруктоза, тя насърчава здравословната загуба на тегло и намалява апетита.


А знаете ли, че? Скорошни открития:

Цикорията съдържа протеина адипонектин, който се използва за предотвратяване на диабет.