Брюкселско зеле (Brassica oleracea var. sabauda)
Недостигът на мед може да доведе до дефекти на плода, остеопороза, анемия, нисък брой бели кръвни кл..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Капсаицинът в чушките е благоприятен за здравето. Той намалява лошия холестерол в кръвта, помага за контролиране на диабета, облекчава болката и възпалението. Научете повече за чушките и прочетете пълното описание...
Описание
Латинско наименование:
Capsicum annuum
Използваема част:
Плод
Други наименования:
Пиперка, чушка
Обща характеристика и история:
Пиперът е едногодишен зеленчук от семейство Картофови, в което влизат още доматите, картофите и патладжаните. Растението произхожда от Южна Америка. Дава плодове в различни цветове - зелени, червени, жълти, оранжеви, кафяви и бели. Най-често срещаните цветове на пипера са зелен, жълт, оранжев и червен. Пиперът може да бъде разпознат като храст, който може да достигне до 80 сантиметра височина. Листата са с дължина около 10 сантиметра и са просто изградени, яйцевидни, със заострени краища. Цветовете са светлозелени и включват 5 или повече цветчета. Плодовете се различават по форма, размер и цвят и съдържат до 500 семена.
Пиперът се отглежда от повече от 9 000 години. Думата "пипер" произлиза от гръцката дума pepper, която означава "черна подправка".
Праисторическите останки в Перу показват, че чушките са били познати от много рано. През 1493 г. Христофор Колумб пренася чушките в Европа, където те скоро са приети и се произвеждат масово. Всъщност именно европейците им дават името, което използваме днес. Когато Колумб донесъл сушени чушки от Западна Индия, европейците казали, че плодовете са "по-пикантни от кавказките чушки".
Приложение в диетата и употреба:
За облекчаване на много здравословни проблеми червеният пипер може да се приготви като тинктура. В кулинарията растението се използва главно като подправка, която може да бъде люта или сладка.
В кухнята може да се използва при приготвянето на меса и супи, а също така е отличен в солени ястия.
Може да се използва в салати, да се консумира в прясно състояние, като гарнитура, да се пече на скара, като съставка на сандвичи, а през зимата особено популярни са маринованите чушки.
Приложение за медицински цели:
Пиперът е изключително нискокалоричен - една пълна купичка съдържа само 45 калории - и ни снабдява с витамини А и С. Витамин С е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система, а също така помага за поддържане на младежкия вид на кожата. Червените чушки съдържат най-голямо количество витамин С. Те съдържат и по-голям брой фитохимикали и каротеноиди, особено бета-каротин, който съдържа голям брой антиоксиданти.
Капсаицинът в чушките има положителен ефект върху здравето. Той намалява лошия холестерол в кръвта, спомага за контрола на диабета, облекчава болката и възпалението.
Чушките съдържат и големи количества витамин В6, който е от съществено значение за здравето на нервната система, а също така помага за регенерирането на клетките на организма.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Съдържанието на сяра в чушките намалява риска от различни видове рак.
Недостигът на мед може да доведе до дефекти на плода, остеопороза, анемия, нисък брой бели кръвни кл..
Добавянето на риган към ежедневната ни диета може да подобри имунната функция и да ни предпази от т...
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.