Статии и енциклопедии

Хлорела (Chlorella)

Хлорела (Chlorella)

Хлорела (Chlorella)

Ранни изследвания показват, че приемът на хлорела намалява риска от анемия, причинена от твърде малко желязо в организма на бременните жени. Научете повече за хлорела и прочетете пълното описание.

Описание

Хлорела (Chlorella)


Кратко описание:

Хлорела е вид водорасло, което расте в сладка вода. Цялото растение се използва за производство на хранителни добавки и лекарства. По-голямата част от хлорелата се отглежда в Япония или Тайван, където водораслите се преработват и се превръщат в таблетки или течни екстракти. Хлорелата е богата на аминокиселини, пептиди, протеини, витамини, захари и нуклеинова киселина. Качеството на хранителните добавки, съдържащи хлорела, варира в зависимост от това къде и как са произведени водораслите. Изсушената форма на хлорела може да съдържа от 7 до 88 % протеини, от 6 до 38 % въглехидрати и от 7 до 75 % мазнини.
Хлорелата е отличен източник на протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, хлорофил, витамини и минерали. Тя действа като антиоксидант и спомага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Показания за употреба:

  • Дефицит на желязо по време на бременност. Ранни изследвания показват, че приемът на хлорела намалява риска от анемия, причинена от твърде малко желязо в организма на бременните жени.
  • Депресия. Ранни изследвания показват, че приемът на екстракт от хлорела може да подобри симптомите на депресия и тревожност.
  • Фибромиалгия. Хората с фибромиалгия се чувстват много по-добре след приема на хранителна добавка, съдържаща хлорела.
  • Мозъчен тумор. Хората с мозъчен тумор, наречен глиом, могат да понасят по-добре химиотерапията или лъчетерапията, ако приемат хранителна добавка, съдържаща хлорела. Няма доказателства, че в този случай хлорела забавя развитието на рака.
  • Хепатит С. Приемането на хранителни добавки с хлорела подобрява възпалението на черния дроб, но не намалява нивата на лошия холестерол в кръвта.
  • Лош дъх.
  • Запек.
  • Чести инфекции, включително настинки.
  • Язвен колит.

 

Препоръки за употреба:


Хранителните добавки с хлорела трябва да се приемат съгласно инструкциите на опаковката. Общата доза е 2 г хлорела три пъти дневно, особено ако хлорелата се приема при недостиг на желязо.


Странични ефекти:

Хлорела е безопасна за употреба, когато се приема перорално за кратък период от време (до 29 седмици). В случай на предозиране могат да се появят диария, гадене и метеоризъм. 


Противопоказания:

Хлорела не се препоръчва за употреба по време на бременност и кърмене, при имунодефицит и чувствителност към йод. 

Знаехте ли?

  • Хлорелата съдържа 16 витамина и 8 минерала (плюс жизненоважни микроелементи).
  • Хлорелата включва и 10 аминокиселини, включително 9 незаменими аминокиселини.
  • Тя предлага най-високата концентрация на нуклеинова киселина RNK / DNA от всички познати растителни храни.
  • Тя е най-богатият източник на хлорофил.
  • Съдържа изключително лесно усвоими протеини.
  • В нея се съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини.
  • Съдържа хранителни кофактори, включително ензими, полизахариди и стероли.
  • Хората, които консумират хлорела, имат повече енергия.
  • Благодарение на богатото си съдържание на полизахариди тя допринася за подобряване на имунната функция.
  • Хлорелата изчиства токсините от организма, включително пестициди, хербициди и тежки метали.
  • Хлорела помага за преодоляване на стреса и възпаленията, както и за преодоляване на психическата раздразнителност.