Черният дроб и лимфната система може да са причината да не можете да отслабнете
Знаете ли, че трудното отслабване може да бъде причинено от неправилното функциониране на черния дро..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Пресните люти чушки са богат източник на витамин С, който е мощен антиоксидант. Той е от съществено значение за синтеза на колаген в човешкото тяло. Колагенът е важен за поддържането на кръвоносните съдове, кожата, органите и костите. Научете повече за лютите чушки и прочетете пълното им описание ...
Описание
Латинско наименование:
Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum pubescens
Използваема част:
Плод
Други наименования:
Люта чушка
Обща характеристика и история:
Чилито е храстовидно тропическо растение от семейството на чушките. Растението ражда червени, жълти или зелени плодове с дължина до 4 см. Произхожда от Южна Америка. Смляната смес от плодовете се продава като подправка, наречена кайенски пипер.
Съществуват археологически доказателства, че лютият пипер е опитомен преди повече от 6000 години в тропическия, равнинен район на югозападен Еквадор. Пиперът е сред първите култивирани растения в Централна и Южна Америка.
Христофор Колумб е един от първите европейци, които се сблъскват с лютия червен пипер по време на първото си пътуване до Карибския басейн през 1492 г. Той го нарича "червен пипер" заради червения му цвят и сходния му вкус.
Диего Алварес Чанка, лекар по време на второто пътешествие на Колумб до Западна Индия през 1493 г., донася първите люти чушки в Испания и е първият, който пише за лечебните им свойства през 1494 г.
През 1493 г. Петер Мартир (Anghiera 1493) пише, че Колумб е донесъл у дома "пипер, по-остър от този в Кавказ".
Приложение в диетата и употреба:
Чилито е вкусна и пикантна подправка, която може да се добавя към много ястия. Най-често се добавя към ризото, пастата и супите, но и салатите не правят изключение.
Може да се използва и в пикантни сосове и разядки.
Тя е съставка на лютия сос табаско и на мексиканската салса, а също така е незаменима добавка към ястието чили кон карне.
Приложение за медицински цели:
Чилито съдържа капсаицин, който му придава остър и пикантен вкус. Той е антибактериален, болкоуспокояващ и има антидиабетни свойства.
Пресните люти чушки са богат източник на витамин С - мощен антиоксидант. Той е от съществено значение за синтеза на колаген в човешкото тяло. Колагенът е важен за поддържането на кръвоносните съдове, кожата, органите и костите.
Лютите чушки са богати на минерали като калий, манган, желязо и магнезий. Калият е важна съставка на клетъчната течност, която помага за контрола на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
А знаете ли, че? Скорошни открития:
Чилито може да ни помогне да поддържаме здраво зрение. Съдържа витамин А, който е известен с това, че допринася за поддържането на нормалното зрение и предотвратява макулната дегенерация.
Лютият червен пипер е добър източник и на фолиева киселина (В9), която допринася за нормалното кръвообразуване и предотвратява анемията. Участва в процеса на делене на клетките, особено по време на бременност и в детска възраст. Недостигът на фолиева киселина при бременни жени може да доведе до дефекти на невралната тръба при новородените.
Витамин С в чилито може да ни помогне да се преборим с инфекциите.
Знаете ли, че трудното отслабване може да бъде причинено от неправилното функциониране на черния дро..
Хората, които консумират повече витамин С по време на диета, комбинирана с физически упражнения, изг..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.