Статии и енциклопедии

Черва

Черва

Черва

Храната може да се задържи в тънките черва от 1 до 4 часа. През това време се извършва химичното ѝ разграждане (както и по-голямата част от усвояването). Запознайте се с червата и прочетете пълната статия.

Описание

Черва

 

Наименование на органа:

Черва

Латинско наименование на органа:

Intestinum

 

Описание на органа:

Червата са един от най-важните органи в нашето тяло, чието здраве е много важно за поддържането на благосъстоянието. Това е част от храносмилателния канал или участъка от храносмилателния канал от входа в тялото до седалището. При възрастен човек червата са с размери 8 метра и поради чревните власинки повърхността им е много голяма, около 400 m².

Червата се разделят на тънко черво (състои се от дванадесетопръстника, празно черво и хълбочно черво) и дебело черво (състои се от сляпо черво (цекум), ободно черво (колон) и право черво). Последното се разделя допълнително на възходящо ободно черво, напречно ободно черво, низходящо ободно черво и сигмовидно ободно черво. В края на червата е правото черво, а крайната част на правото черво се нарича седалище.

Задачата на червата е да абсорбира хранителните вещества от храната и също така предотвратява навлизането на токсини в тялото ни. Интересен факт е, че червата представляват цели 60-80% от нашата имунна система.

 

Болести, които най-често засягат органа:

  • Синдромът на раздразнените черва е много често срещано нарушение във функционирането на стомашно-чревния тракт, чиято причина всъщност е неизвестна.
  • Целиакията е съвременна болест, която включва чувствителност към глутен. Има увреждане на тънките черва, поради което усвояването на хранителните вещества в тялото се намалява.
  • Дивертикулите са образувания, приличащи на торбовидни разширения, които могат да се появят в тънките или дебелите черва. Те обикновено не причиняват проблеми, освен ако не се развият във възпаление, наречено дивертикулит.
  • Хемороидите представляват разширение на вените в близост до седалището – могат да бъдат външни и вътрешни (вътрешните се лекуват по-трудно и създават повече проблеми).
  • Диарията не е заболяване, но е често срещан симптом, че нещо се случва в тялото ни. Това е резултат от ускореното преминаване на изпражненията през червата.
  • Хроничното възпалително заболяване на червата се разделя на улцерозен колит и болест на Крон. Става въпрос за хронично възпаление на червата.

 

Симптоми на проблеми с органа:

  • Диария или запек,
  • метеоризъм и коремна болка,
  • наличие на кръв в изпражненията,
  • умора,
  • отслабване,
  • появата на обриви по кожата,
  • подуване на корема,
  • забавен растеж при деца под 5-годишна възраст,
  • ставни и мускулни болки,
  • спазми,
  • промени в настроението.

 

Храна, която има благоприятен ефект върху органа:

Ако искате да подобрите здравето на червата си, препоръчваме ви да ядете следните храни: бадеми, аспержи, банани, зърнени храни, чесън, целина, артишок, киви, гъби, овесени ядки, лук, соя, мътеница, кисело мляко, кефир, сирена, нахут, комбуча и сайдер оцет.

Най-лошият избор са рафинираните (преработени) захари и рафинираните растителни масла. Също така е необходимо да се избягват храни с високо съдържание на мазнини и твърде честата консумация на пържени храни.

 

Интересни факти за органа:

  • Храната може да се задържи в тънките черва от 1 до 4 часа. През това време се извършва химичното ѝ разграждане (както и по-голямата част от усвояването).
  • Дебелите и тънките черва съдържат мускули, които са отговорни за придвижването на храната през червата.
  • Дебелото черво е по-късо от тънкото черво.
  • По време на нашия живот храносмилателната система обработва около 50 тона храна и напитки.
  • Газът, произведен в дебелото черво, причинява подуване на корема. Повечето от тези газове се произвеждат от приятелските бактерии, които живеят в дебелото черво и ни позволяват да абсорбираме различни витамини и хранителни вещества от храната, които иначе не бихме могли да абсорбираме.
  • Повечето от храносмилателните ензими в тънките черва идват от панкреаса.