Статии и енциклопедии

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea)

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea)

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea)

Червените боровинки могат да разкрасят усмивката ни. Проучванията показват, че проантоцианидините в боровинките могат да потиснат растежа на вредните бактерии, които причиняват заболявания на венците. В резултат на тези проучвания много производители на пасти за зъби и води за уста започнаха да добавят червени боровинки в своите продукти. Научете повече за червените боровинки и прочетете пълното описание ...

Описание

Червена боровинка 

Латинско наименование:

Vaccinium vitis-idaea

Използваема част:

Листата, пресните и сушените плодове

Други наименования:

Боровинка

Обща характеристика и история :

Червените боровинки са един от най-големите източници на витамин С. Те са вечнозелено растение, което произхожда от Северна Америка. Разпознават се като ниски, пълзящи храсти с жилави стъбла. Цветовете са розови и растението се опрашва от пчели. Плодовете са с леко кисел вкус.

Плодовете се използват от индианците от 1550 г. насам. Червените боровинки са били консумирани в прясно състояние, а също така са били използвани за приготвяне на пюре от червени боровинки. От тях се приготвяло специално ястие за оцеляване през студените зимни месеци. Обвивките са се използвали за изтегляне на отровата от раните от стрели.

През 1620 г. пилигримите научават как да използват червените боровинки. През 1683 г. за първи път се споменава и сокът от червена боровинка.

Американските китоловци и моряци също консумирали плодовете на борда, за да предотвратят скорбут (недостиг на витамин С).

 

Приложение в диетата и употреба:

Червените боровинки могат да се консумират както сурови, така и сварени. От тях може да се приготви мармалад от боровинки. Едно от най-популярните ястия, които могат да се приготвят с червени боровинки, е сосът от червени боровинки, който се съчетава отлично с различни видове месо. Те могат да се ползват и за закуска, като се направи сок от червени боровинки или се добавят към здравословен вариант на палачинки. Боровинките са чудесно допълнение към есенните и зимните салати - вземете например салата от рукола, кисели червени боровинки, анасон и копър с добавка от сладки ябълки.

Но те със сигурност могат да се използват и всеки, който обича сладкото, тъй като има много здравословни десерти, съдържащи червени боровинки.

 

Приложение за медицински цели:

Сокът от червена боровинка е известен с ефективността си при лечение на инфекции на пикочните пътища, тъй като потиска бактериалната колонизация в пикочния мехур и уретрата. Сокът предотвратява образуването на кариеси и заболявания на венците. Изследванията показват, че пиенето на сок от червена боровинка може да предложи защита срещу грам-отрицателни бактериални инфекции като E. coli в пикочните пътища.

Киселите червени боровинки съдържат големи количества фенолни флавоноиди - консумацията им има потенциални ползи за защита от сърдечносъдови заболявания, рак, стареене и диабет.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Червените боровинки могат да разкрасят усмивката ни. Проучванията показват, че проантоцианидините в боровинките могат да потиснат растежа на вредните бактерии, които причиняват заболявания на венците. В резултат на тези проучвания много производители на пасти за зъби и води за уста започнаха да добавят червени боровинки в своите продукти.

Червените боровинки могат да помогнат за лечението на стомашни язви. Язвите на стомаха се свързват с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori), а проучванията показват, че боровинките могат да потиснат растежа на H. pylori.

А може би боровинките биха могли да бъдат решение на един все по-често срещан проблем - антибиотичната резистентност.