Статии и енциклопедии

Какво представлява бета глюканът?

Какво представлява бета глюканът?

Какво представлява бета глюканът?

Понякога бета глюканите се използват за лечение на имунитета, рак, понижаване на холестерола, настинки, възпаления и контрол на кръвната захар.

Описание

Бета глюканът е естествен полизахарид, известен още като захар, който се намира в клетъчната стена на дрождите и бактериите.

Бета-глюканите се състоят от молекули глюкоза. Те се класифицират като влакна и се характеризират с бета (1- 3) гликозидни химични връзки между глюкозните единици. В зависимост от произхода им се срещат и други гликозидни връзки, главно от типа бета (1-4) и бета (1-6). Общият химичен състав на бета-глюканите е от голямо значение по отношение на физичните им свойства (напр. разтворимост във вода) и биологичната им роля в организма.

Най-много са разпространени във водораслите, лишеите, гъбите и растения като овес и ечемик. В преработвателната промишленост се среща като хранителна добавка в продукти, замразени десерти, млечни продукти, дресинги, пасти за мазане и др.

 

Сигурно знаете, че прясната мая е много полезна, ако я консумирате в малки количества. Защо? Защото тя съдържа по-голямо количество бета глюкан.

 

Използването на бета-глюкан е сравнително нова практика. Понякога той се използва и като лекарство. В миналото лекарите са го използвали за лечение на имунитета, като помощно средство при лечение на рак, за понижаване на холестерола и за контрол на гликемията (кръвната захар).

 

Бета глюканът се използва и когато хората имат проблеми като:

  • висок холестерол,
  • рак и ХИВ/СПИН,
  • укрепване на имунната система,
  • настинки и грип,
  • алергии,
  • хепатит,
  • лаймска болест,
  • астма,
  • ушни инфекции,
  • стареене,
  • улцерозен колит и болест на Крон,
  • фибромиалгия,
  • ревматоиден артрит и множествена склероза.

 

Когато се използва външно, хората нанасят бета глюкан върху кожата при:

  • екземи,
  • бръчки,
  • охлузвания,
  • рани,
  • изгаряния,
  • язви при диабетици,
  • радиационни изгаряния и
  • дерматит.

 

 

Как действа бета глюканът?

Бета-глюканите предотвратяват абсорбирането на холестерола от храната в стомаха и червата. Ако се въвеждат в организма чрез хранителни добавки, те могат да подсилят имунната система, като увеличат химичните вещества в организма, които предотвратяват различни инфекции. По-конкретно, той убива наличните в кръвта бактерии (септичен шок) и помага за предотвратяване на инфекции.

 

Проучвания и любопитни факти, свързани с бета-глюканите.

Проведени са различни проучвания и изследвания върху хора и животни, като безопасността и ефикасността им не винаги са доказани. Освен това ще са необходими по-обширни изследвания, за да се допълни наборът от писмени проучвания.

 

ДИАБЕТ: Съществуват няколко проучвания върху хора, които са приемали бета глюкан за намаляване на кръвната захар. Въпреки че данните са много обещаващи, компаниите, произвеждащи бета глюкан, препоръчват допълнителни проучвания.

РАК: Лечението с бета глюкан, наречен лентинан, заедно с химиотерапия може да помогне за удължаване на живота на пациенти с рак на стомаха. Здравните специалисти понякога дават бета глюкани за лечение и намаляване на размера на кожни тумори, причинени от широко разпространен рак.

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ: В-глюканът понижава функцията на ендотела при много мазна храна. Ако храната се консумира с бета-глюкан. Той също така предпазва сърцето от увреждане (коронарните артерии).

ИМУННА СИСТЕМА: Бета глюканът може да подсили имунната система. Ето защо има и много изследвания в областта на лечението на рака.

ДИАГНОСТИЧНА ПРОЦЕДУРА: Ранните изследвания показват, че количеството бета глюкан, открито в организма, може да помогне на лекарите да диагностицират и наблюдават гъбични инфекции, наречени кандидоза. Той се предписва и на хора за предотвратяване на инфекции след операция.

ОТСЛАБВАНЕ: Изследователите са открили различни видове фибри в бета-глюканите, които могат да повлияят на усещането за ситост и на приема на енергия. Краткосрочната употреба на ферментиращи фибри или неферментиращи допълнителни фибри допринася за намаляване на теглото.

 

Дозировка и употреба

Варира в широки граници - от 40 мг до 3000 мг дневно. Предложената доза зависи от телесното тегло. Предозирането може да причини замайване, гадене, диария, запек, уртикария, главоболие и промени в кръвното налягане. Бета-глюканът също така не се препоръчва за жени, които са бременни или кърмят.