Статии и енциклопедии

Масло от авокадо (Persea americana)

Масло от авокадо (Persea americana)

Масло от авокадо (Persea americana)

Проучванията показват, че маслото от авокадо може да помогне за лечение на пародонтоза и да предпази от заболявания на венците. Научете повече за маслото от авокадо и прочетете пълното описание...

Описание

Масло от авокадо

Маслото от авокадо се извлича от:

Наименование на растението:   

Авокадо

Латинско наименование на растението: 

Persea americana

Други наименования на маслото: 

/

 

Общо описание на растението и производствения процес: 

Авокадото е дърво от семейство Лаврови. Произхожда от Централна Америка и Мексико и може да достигне до 20 метра височина. Плодът на авокадовото дърво се нарича авокадо - това е плод с една костилка. Той има зелена обвивка, месеста сърцевина и е с крушовидна или яйцевидна форма.

Маслото от авокадо се извлича от изсушените плодове, които предварително се обелват и почистват от костилките. Сърцевината се нарязва на филийки, а костилките се нагряват при 130 °C. Студеното пресоване на изсушените резени се последва от филтриране, което прави производството на масло от авокадо сложен процес. Това студено пресовано масло, разбира се, е нерафинирано, но често се произвежда и рафинирано масло от авокадо за козметични цели. Маслото от авокадо съдържа 25 основни хранителни вещества, включително важни витамини и минерали.

То е едно от малкото ядливи масла, които не се приготвят от семената на растението. Екстра върджин маслото от авокадо има характерен вкус и издържа на много високи температури. Студено пресованото масло от авокадо е с изумруденозелен цвят, което се дължи на съдържанието на каротеноиди и хлорофил. Като кулинарно масло то може да се сравни със зехтина.

 

Употреба на маслото: 

Маслото от авокадо е подходящо за кулинарна употреба. То е масло, богато на здравословни мазнини, което го прави отличен заместител на други масла.

За козметични цели то често се използва за грижа за кожата и косата. Съдържа витамин Е, който е много важен за кожата, и омега-3 и омега-9 мастни киселини.

Подходящо е за суха и напукана кожа и може да се нанася директно върху желаните участъци.

Ако приготвяте кремове или мехлеми с натурални съставки, можете без проблем да добавите и няколко капки масло от авокадо.

Рецепти: 

За да приготвите масажното масло от авокадо, добавете 10 г ланолин и няколко капки ароматно масло по ваш избор към 90 мл масло от авокадо. Разтворете ланолина на водна баня и добавете маслото от авокадо. Когато се получи прозрачна смес, оставете настрана. Оставете сместа да се охлади, преди да добавите ароматното масло. Съхранявайте охладеното масло в тъмна бутилка.

Маслото от авокадо може да се използва като заместител на маслото при готвене. Например за закуска може да се използва филийка препечен хляб с няколко капки масло от авокадо отгоре и поръсена с канела.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Съществуват надеждни доказателства, че маслото от авокадо е отлично средство за поддържане на здравето на устната кухина. Проучванията показват, че маслото от авокадо може да помогне за лечението на пародонтални заболявания, както и да ни предпази от заболявания на венците.