Статии и енциклопедии

Аскорбинова киселина (Ascorbic Acid)

Аскорбинова киселина (Ascorbic Acid)

Аскорбинова киселина (Ascorbic Acid)

Аскорбиновата киселина и нейните соли се използват като антиоксиданти в козметиката и продуктите за лична хигиена. Научете повече за аскорбиновата киселина и прочетете пълната статия.

Описание

Аскорбинова киселина (Ascorbic Acid)


Какво представлява аскорбиновата киселина?

Аскорбиновата киселина е известна също като витамин С. Витамин С е водоразтворим витамин и е изключително нестабилен химически, поради което за козметични цели се използват само неговите производни, разделени на аскорбинова киселина, които са много по-стабилни. 

Аскорбиновата киселина и нейните соли се използват в състава на козметични продукти и продукти за лична хигиена като антиоксиданти, за да удължат срока на годност на продукта и да контролират неговата рН стойност. 


Аскорбиновата киселина е основен хранителен елемент, необходим за производството на колаген, възстановяването на тъканите и синтеза на невротрансмитери.

Той действа и като антиоксидант, играе роля в устойчивостта към инфекции и се използва за лечение и профилактика на скорбут.

Най-богатите хранителни източници на аскорбинова киселина са цитрусовите плодове (портокал, лимон, грейпфрут, лайм), доматите и картофите.

Предимства от използването на аскорбинова киселина:

  • Стимулира метаболизма на съединителната тъкан.
  • Насърчава производството на колаген и потиска разграждането му.
  • Лекува наранявания на съединителната тъкан.
  • Предотвратява възпаленията и помага при нечиста кожа.
  • Намалява появата на старчески петна.