Статии и енциклопедии

Аскорбил палмитат (Ascorbyl Palmitate)

Аскорбил палмитат (Ascorbyl Palmitate)

Аскорбил палмитат (Ascorbyl Palmitate)

Аскорбил палмитатът е по-стабилна форма на витамин С и често се добавя към козметични и хранителни продукти. Научете повече за аскорбил палмитата и прочетете пълната статия.

Описание

Аскорбил палмитат (Ascorbyl Palmitate)

 

Какво представлява аскорбил палмитатът?

Аскорбил палмитатът е естер, образуван от аскорбинова киселина и палмитинова киселина, за да се създаде мастноразтворима форма на витамин С. Той е одобрен за употреба като хранителна добавка в ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Нарича се още "естер на витамин С".

Той е по-стабилна форма на витамин С и често се добавя към козметични и хранителни продукти. Действа като антиоксидант, което означава, че не само има положителен ефект върху кожата, но и удължава срока на годност на козметиката или храните и ги предпазва от гранясване.

В храносмилателната система той се разгражда на аскорбинова и палмитинова киселина. Използва се много широко в производството на органична козметика.

Разтворим е в масла и етанол, но е неразтворим във вода. Разпознава се като бял прах без специфична миризма. Като хранителна добавка той носи обозначението E304. 

Предимства от употребата на аскорбил палмитат:

  • Стабилна форма на витамин С.
  • Действа като антиоксидант.
  • Прониква в кожата.
  • Предпазва от увреждания, причинени от UV радиацията.
  • Увеличава синтеза на колаген.