Статии и енциклопедии

Ананас (Ananas comosus)

Ананас (Ananas comosus)

Ананас (Ananas comosus)

По-нови проучвания са установили, че ананасът помага за укрепване на организма, като същевременно го предпазва от развитие на рак. Флавоноидите, бромелаинът и други антиоксиданти в ананаса играят роля в предотвратяването на рака, а манганът също играе важна роля в борбата със свободните радикали. Научете повече за ананаса и прочетете пълното описание...

Описание

Ананас 

Латинско наименование:  

Ananas comosus

Използваема част: 

Плод, листа

Други наименования: 

Обикновен ананас

 

Обща характеристика и история: 

Ананасът е тропическо растение. То може да достигне височина 1,5-1,8 метра, а някои видове могат да растат повече от 20 години. Плодът има твърда кора, под която се намира влакнесто и сочно месо с жълт или бял цвят.

Във Филипините листата на ананаса се използват за производство на текстилно влакно, наречено пина.

За първи път ананасът е открит от европейците на остров Гуадалупе през 1493 г. Христофор Колумб го пренася в Европа, където се правят опити за отглеждането му, но се открива, че плодът изисква тропически климат, за да вирее. До края на XVI в. португалските и испанските изследователи пренасят плода в азиатските и африканските колонии - страни, в които той се отглежда и до днес.

Приложение в диетата и употреба: 

Ананасите могат да се използват по много различни начини в диетата. Един от тях е приготвянето на смути: смесете в блендер ананас, нискомаслено мляко, кокосово мляко и, ако желаете, шепа кубчета лед.

Той може да се използва и за десерти, салати, супи или като гарнитура към основни ястия.

 

Приложение за медицински цели: 

Редовната консумация на ананас намалява риска от затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания, помага за поддържане на здрава кожа и коса и повишава енергията.

Ананасът се свързва и с намален риск от възрастово обусловена макулна дегенерация, предотвратяване на астматични пристъпи, понижаване на високото кръвно налягане и др.

Тъй като е мощен антиоксидант с високо съдържание на витамин С, той помага на организма да се бори с образуването на свободни радикали, които могат да причинят рак.

Фибрите в ананаса подобряват храносмилането, помагат за предотвратяването на запек и насърчават здравия храносмилателен тракт.

Бромелаинът (ензим, съдържащ се в ананаса) намалява синините, отоците и болката, свързани с наранявания или операции. Понастоящем бромелаинът се използва за лечение и намаляване на възпаленията.

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Сокът от ананас има антиейдж ефект. Нанесете го върху лицето с памучен тампон и го оставете да действа 10 минути.

Аскорбиновата киселина в ананаса може да помогне при акне. За целта може да се използва сок от ананас или пюре от ананас, което се нанася върху лицето, оставя се да действа 15 минути и се изплаква.

При по-нови проучвания е установено, че ананасът помага за укрепване на организма, като същевременно го предпазва от развитие на рак. Флавоноидите, бромелаинът и другите антиоксиданти в ананаса играят роля в предотвратяването на рака, а манганът също играе важна роля в борбата със свободните радикали. Свободните радикали са причина за развитието на различни видове рак, затова ананасът играе важна роля в превенцията на рака.