Статии и енциклопедии

Глутамин

Глутамин

Глутамин

Дефицитът на глутамин се дължи главно на небалансирана диета с недостатъчно животински протеини. Научете повече за глутамина и прочетете пълното описание.

Описание

Глутамин

 

Ползи от консумацията и роля в организма:

Глутаминът се класифицира като неесенциална аминокиселина, което означава, че се произвежда от тялото ни. Той е много важна аминокиселина, от която тялото ни се нуждае в големи количества. Тя подпомага нормалното храносмилане, здравето на мозъка, растежа на мускулите и физическата издръжливост и е важна за подобряване на общото здравословно състояние. Състои се от съединение на аминокиселина и глутаминова киселина и се намира най-вече в мускулите. Намира се и в други части на тялото, като например в черния дроб, белите дробове, мозъка и стомашната тъкан. Глутаминът съставлява 60% от свободните аминокиселини в човешкото тяло. 90% от глутамина се произвежда в скелетната мускулатура, а способността на мускулите да произвеждат, съхраняват и освобождават глутамин в съответствие с нуждите на организма е от съществено значение за образуването му.

 

Дефицит и симптоми:

Дефицитът на глутамин се дължи главно на небалансирана диета с недостатъчно животински протеини. Най-често срещаните симптоми на глутаминов дефицит са:

  • Безпокойство,
  • необичайни колебания в нивата на кръвната захар,
  • запек или диария,
  • нарушена имунна функция,
  • ниска мускулна маса,
  • забавено заздравяване на рани,
  • мускулна болка след физическо натоварване.

 

Препоръчителна дневна доза:

Дневните нужди от глутамин зависят от различни фактори, като например нуждите и нивото на активност на индивида. В повечето случаи се препоръчва да се приемат 1-5 г глутамин дневно. Бодибилдърите обикновено приемат повече от 5 г глутамин на ден. Препоръчва се да се приема рано сутрин и веднага след тренировка, докато други специалисти препоръчват глутаминът да се приема 1 час след основното хранене и вечер преди лягане.

 

Странични ефекти или предозиране:

В случай на предозиране с глутамин може да се появят сериозни симптоми и трябва да се лекува незабавно. Най-често срещаните са уртикария, подуване на лицето или устните, признаци на инфекция (треска, втрисане, възпалено гърло), симптоми на грип, болки в мускулите или ставите, сухота в устата, прекомерно изпотяване и подуване на краката или ръцете.

 

Добър източник на хранителни вещества:

Най-много глутамин се съдържа в

  • Морските дарове,
  • телешкото месо,
  • червеното зеле,
  • млякото,
  • яйцата,
  • киселото мляко,
  • ядките,
  • боба,
  • магданоза,
  • зеленолистните зеленчуци,
  • аспержите.

 

Знаете ли, че?

Глутаминът действа като антиоксидант, спомага за детоксикацията на организма, предпазва ни от вредното въздействие на радиацията и химиотерапията, укрепва отслабената имунна система и облекчава мигрената.
Ако искаме да свалим малко излишни мазнини, без да губим мускулна маса, добавянето на глутамин е правилният избор. Глутаминът се изразходва по време на тренировките, така че от него се нуждаят най-вече тънките черва и имунната система след тренировка. Следователно приемът на добавка с глутамин не е само за увеличаване на мускулната маса, но и за заместване на глутамина в организма, който е бил изразходван по време на физическата активност.