Статии и енциклопедии

Как по-лесно да откажем алкохола? Решението може да е кудзу (Pueraria lobata).

Как по-лесно да откажем алкохола? Решението може да е кудзу (Pueraria lobata).

Как по-лесно да откажем алкохола? Решението може да е кудзу (Pueraria lobata).

Веществата в растението засилват кръвообращението в мозъка и сърцето, като спомагат за по-бързото изхвърляне на токсините.

Описание

Кудзу, или Japanese arrowroot, е лозоподобно растение, което обикновено се среща като плевел, покриващ дърво или храст.
То има способността да расте много бързо и за много кратко време, а сянката му може да бъде голям унищожител на други растения.

 

История и произход на растението кудзу

Най-ранните сведения за използването на кудзу за медицински цели са на древните китайци и японци. Кудзу произлиза от японското наименование "kuzu". В комбинация с други билки се е използвало за отвикване от алкохола и за понижаване на кръвното налягане.

 

Разнообразни приложения на растението кудзу

Кудзу се използва като средство за контрол на ерозията и подобряване на почвата. Смята се също така, че е отличен пасищен и висококачествен фураж, който е много вкусен за животните.

Влакната на кудзу отдавна се използват в изкуството, за тъкане на дрехи и кошничарство. 

Кудзу е много благотворно като лек за алкохолизъм и "махмурлук". Коренът се използва за предотвратяване на прекомерна консумация на алкохол. За цветовете му се смята, че облекчават симптомите след консумация на алкохол и детоксикират черния дроб. Проучване, проведено през 2007 г., показва, че кудузу има положителен ефект при лечението на махмурлук поради повишеното натрупване на ацеталдехид чрез митохондриалната алдехиддехидрогеназа (ALDH2), която той инхибира.

В днешно време коренът на кудзу (Pueraria lobata) се използва като лек срещу чума и диабет. Известно е, че активните съставки освобождават организма от отрови и извеждат отпадните вещества от кръвообращението. Той може да бъде благоприятен и за хора, страдащи от диария, дизентерия, лошо храносмилане, коремни болки и много други заболявания на храносмилателната система. Специалистите установяват, че кудзу понижава кръвното налягане, холестерола в кръвта и облекчава мигренозното главоболие. То има положителен ефект върху кръвоносната система и може да се използва за лечение на хора, страдащи от ангина пекторис, и хора, претърпели инфаркт на миокарда.

В диетата от корените се приготвя нишесте, а от венчелистчетата - желе, тъй като то действа като отличен антиоксидант. В Източна Азия от векове се добавя към билкови чайове и тинктури.

В Съединените щати се използва за направата на сапуни, лосиони и компоти.

Как кудзу действа върху тялото?

Съществуват доказателства, че растението кудзу предотвратява алкохолизма. Това вероятно се дължи на съдържащия се в растението естроген. Химикалите в растението също така засилват кръвообращението в мозъка и сърцето, като по този начин спомагат за по-бързото изхвърляне на токсините.

 

Консумация на кудзу (Pueraria Urena)

Кудзу се предлага като хранителна добавка под формата на капсули, прах или в комбинация с други билки под формата на изсушено растение.

Странични ефекти

Кудзу не се препоръчва за бременни жени и кърмачки. Въпреки че е безопасна билка и не са известни отрицателни ефекти, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар преди употреба евентуални нежелани реакции към лекарства, които може да приемате в момента. Съветът ни е, когато използвате билкови лекарства да ги купувайте само от проверени източници.

 

Търсите ЕКСТРАКТ ОТ КУДЗУ? Вижте нашето предложение тук.