Статии и енциклопедии

Страдате ли от хранителна алергия?

Страдате ли от хранителна алергия?

Страдате ли от хранителна алергия?

Алергиите са често срещано явление в съвременния свят, затова е много важно да ги откриете възможно най-рано и да разберете какво ги причинява. А познавате ли страничните им ефекти?

Описание

В съвременния свят алергиите се срещат все по-често, затова е много важно да ги открием възможно най-рано и да разберем какво ги причинява.

 
Хранителните алергии са широко разпространени - и често погрешно разбирани. Много пъти хората избягват определени храни, към които се оказва, че изобщо не са алергични.
Някои родители дори не подозират, че причината може да е в храната, когато децата им се озовават в спешното отделение или с леки симптоми като екзема. Симптомите не се подобряват, докато семейството не елиминира определени алергизиращи храни от менюто си.

 

 
Най-често срещаните храни, предизвикващи алергии
Хранителна алергия може да възникне, когато чувствителният човек яде, вдишва или влиза в контакт с много малко количество от определени храни. Те реагират в организма на така наречените алергени, които могат да бъдат много леки или животозастрашаващи.


Хранителните алергии стават все по-често срещани. Най-тежките случаи през последните 10 години са причинени от консумация на фъстъци или орехи.


 Хранителните алергии се срещат най-често при децата заради консумацията на:

  • краве мляко, яйца, фъстъци, черупчести, соя, пшеница.

 При възрастните най-често срещани са хранителните алергии към храните:

  • фъстъци, черупчести, риба (като скариди, раци и омари), мекотели (като миди, стриди и миди), плодове, зеленчуци.

 


Най-често срещаните симптоми на алергия
Симптомите обикновено се появяват едва след като започнем да се храним, вдишваме или влизаме в контакт с храната.

Най-често срещаните симптоми на алергия включват:

  • зачервяване на кожата,
  • уртикария,
  • сърбеж по кожата,
  • подуване на устните или клепачите,
  • стягане в гърлото,
  • хрипове,
  • затруднено дишане,
  • кашлица,
  • повръщане или диария.

 


Какво да правите при поява на симптоми? Дали да се извърши тест?
Ако вие или детето ви получите подобни симптоми след хранене, е подходящо да направите тест за алергия.
За съжаление, понякога кожните или кръвните тестове не са достатъчни. Проблемът е, че тестовете за алергия са много чувствителни към храната. Това означава, че в много случаи те определят вида, към който сте алергични, но не и конкретната храна. Ето защо тестовете за алергия често са положителни. Най-добрият начин да разберете към какво сте алергични е да запишете какво сте яли през последните няколко часа в случай на симптоми.


Най-доброто лечение на алергии е да избягвате храните, към които сте алергични.
Съвет: Едно от решенията, ако се опасявате, че е възможно да консумирате храна, към която сте алергични, е да носите медицинска гривна, на която е написано към какво сте алергични. Освен това винаги предупреждавайте готвача в ресторанта, че сте алергични към определена храна, или се уверете, че ястието не съдържа тази храна.
 
Много от алергиите са от вида, който отминава с течение на времето или може да направи хората по-малко чувствителни към тях. Например много деца са алергични към краве мляко, яйца, пшеница, соя и т.н. Но когато пораснат, те спират да бъдат чувствителни към тези храни.