Кои храни да консумираме през пролетта?
Пролетта е време за пречистване и възстановяване на организма. Разберете кои храни могат да ви помог..
Този уебсайт използва бисквитки, за удобство на потребителите и за предоставяне на съдържание. Някои от тях са нужни за правилното функциониране на сайта, а други не са задължителни. Повече информация
Алергиите са често срещано явление в съвременния свят, затова е много важно да ги откриете възможно най-рано и да разберете какво ги причинява. А познавате ли страничните им ефекти?
Описание
В съвременния свят алергиите се срещат все по-често, затова е много важно да ги открием възможно най-рано и да разберем какво ги причинява.
Хранителните алергии са широко разпространени - и често погрешно разбирани. Много пъти хората избягват определени храни, към които се оказва, че изобщо не са алергични.
Някои родители дори не подозират, че причината може да е в храната, когато децата им се озовават в спешното отделение или с леки симптоми като екзема. Симптомите не се подобряват, докато семейството не елиминира определени алергизиращи храни от менюто си.
Най-често срещаните храни, предизвикващи алергии
Хранителна алергия може да възникне, когато чувствителният човек яде, вдишва или влиза в контакт с много малко количество от определени храни. Те реагират в организма на така наречените алергени, които могат да бъдат много леки или животозастрашаващи.
Хранителните алергии стават все по-често срещани. Най-тежките случаи през последните 10 години са причинени от консумация на фъстъци или орехи.
Хранителните алергии се срещат най-често при децата заради консумацията на:
При възрастните най-често срещани са хранителните алергии към храните:
Най-често срещаните симптоми на алергия
Симптомите обикновено се появяват едва след като започнем да се храним, вдишваме или влизаме в контакт с храната.
Най-често срещаните симптоми на алергия включват:
Какво да правите при поява на симптоми? Дали да се извърши тест?
Ако вие или детето ви получите подобни симптоми след хранене, е подходящо да направите тест за алергия.
За съжаление, понякога кожните или кръвните тестове не са достатъчни. Проблемът е, че тестовете за алергия са много чувствителни към храната. Това означава, че в много случаи те определят вида, към който сте алергични, но не и конкретната храна. Ето защо тестовете за алергия често са положителни. Най-добрият начин да разберете към какво сте алергични е да запишете какво сте яли през последните няколко часа в случай на симптоми.
Най-доброто лечение на алергии е да избягвате храните, към които сте алергични.
Съвет: Едно от решенията, ако се опасявате, че е възможно да консумирате храна, към която сте алергични, е да носите медицинска гривна, на която е написано към какво сте алергични. Освен това винаги предупреждавайте готвача в ресторанта, че сте алергични към определена храна, или се уверете, че ястието не съдържа тази храна.
Много от алергиите са от вида, който отминава с течение на времето или може да направи хората по-малко чувствителни към тях. Например много деца са алергични към краве мляко, яйца, пшеница, соя и т.н. Но когато пораснат, те спират да бъдат чувствителни към тези храни.
Пролетта е време за пречистване и възстановяване на организма. Разберете кои храни могат да ви помог..
Лененото масло има богати лечебни свойства, свързани със сърдечносъдови заболявания, борба с рака, п..
Понеделник - четвъртък 8.00 - 16.00 ч
Петък 8.00 - 14.00 ч
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.
Възможност за плащане с карта. Гарантирана защита на личните данни чрез SSL криптиране.