Статии и енциклопедии

Разберете защо плодовете акай са мощен антиоксидант

Разберете защо плодовете акай са мощен антиоксидант

Разберете защо плодовете акай са мощен антиоксидант

Плодовете акай съдържат 10 пъти повече антиоксиданти от гроздето и 30 пъти повече от червеното вино. Прочетете повече за ползите от акай бери тук.

Описание

Акай бери (или Асаи бери) е известен в цял свят като един от най-добрите антиоксиданти, в пъти по-мощен от някои други плодове. Расте на палмови дървета в амазонската дъждовна гора - в сърцето на дивата природа, което ги прави уникално и наистина чисто творение. Не се отглеждат в градини и не са генетично модифицирани, пълни с химикали, консерванти или пестициди. Преди да станат популярни, те са били смятани за храна на бедните. Вкусът на плодовете напомня на диворастящи плодове с шоколад. Има тръпчив вкус.

За консумация могат да се приемат пресни, на прах, капсули или сок. В козметичната индустрия се добавят към кремове и други препарати. Обикновено за постигане на антиейдж ефект.

 

Плодовете акай съдържат 10 пъти повече антиоксиданти от гроздето и 30 пъти повече от червеното вино.

 

Плодовете на акай са един от най-добрите естествени източници на антоцианини. Антоцианините са вид биофлавоноиди, които имат изключителна антиоксидантна активност. Антоцианините са естествени багрила (лилави, червени, синьо-черни), които се съдържат в плодовете акай. Освен антоцианини те съдържат не по-малко от дванадесет флавоноидоподобни съединения, проантоцианидини, полифеноли и дори малко количество от мощния антиоксидант ресвератрол. Освен това те съдържат витамини А, В и други, желязо, калий, калций, магнезий, аминокиселини, фибри и омега-3, 6 и 9 мастни киселини.

 

 

 

 

 

 

Ползи от консумацията на акай бери:

Подобрява енергията и укрепва имунната система - Мастните киселини и витамините допринасят за допълнителен прилив на енергия в организма.

Антиоксидантно действие - предпазват ни от свободните радикали, които причиняват преждевременно стареене, рак и други дегенеративни заболявания. Свободните радикали също така забавят метаболизма, което води до излишни килограми.

Потискане на апетита - поради по-високото си съдържание на фибри помага за контролиране на кръвната захар, която може да бъде основен виновник за пристъпите на глад между храненията. Това може да помогне за сваляне на излишните килограми.

Детоксикация - ако консумирате много преработени храни, това може да забави метаболизма на организма. Последствията могат да бъдат задържане на вече преработена храна. Акай бери съдържа омега есенциални мастни киселини, които са от съществено значение за по-бързия метаболизъм.

Предпазва от много заболявания - съдържат голямо количество витамин С, един от най-важните витамини за поддържане на здравето ни.

Витамин В комплекс - допринася за здрава коса, очи и кожа, подобрява функцията на нервната система и подпомага производството на червени кръвни телца.

Мастни киселини - плодовете акай бери съдържат повече от 30 % мастни киселини като линолова, палмитинова и олеинова киселина. Известно е, че мастните киселини ефективно понижават нивата на лошия холестерол в кръвта и ни помагат да поддържаме идеално телесно тегло.

 

С толкова много положителни качества не е изненадващо, че тази суперхрана и ползите ѝ за здравето са представени в телевизионното шоу на Опра и за тях пишат вестници като The Wall Street Journal и The New York Times.

Всички сме наясно, че трябва да ядем поне по няколко зеленчука и плода на ден, за да осигурим на организма си всички витамини и минерали, необходими за нормалното му функциониране. Но къде всъщност се случва това? Ето защо едно от решенията е да се консумира Акай под формата на капсули или прах, който може да се приема в малки количества дневно, като същевременно осигурява на организма допълнителни хранителни вещества.