Статии и енциклопедии

LCHF салата с тиквички и орехи

LCHF салата с тиквички и орехи

LCHF салата с тиквички и орехи

LCHF салатата с тиквички и орехи осигурява освежаване в горещите дни, а освен това е и истинска витаминозна бомба. Съдържа само вкусни и здравословни съставки!

Описание

LCHF салата с тиквички и орехи


Хранителна стойност:

Въглехидрати: 6% (8 г),
Фибри: 7 г,
Мазнини: 88% (54 г),
Протеин: 6% (8 г),
Калории: 556 kcal


Съставки:

  • 2 тиквички,
  • 1 с.л. зехтин,
  • сол и черен пипер
  • 1 глава римска салата,
  • около 100 г рукола,
  • 4 с.л. ситно нарязан див лук,
  • ¾ супена лъжица нарязани орехи или пекани (американски орехи).

 

Дресинг:

  • 2 с.л. зехтин,
  • ¾ чаша майонеза,
  • 2 с.л. лимонов сок,
  • 1 скилидка чесън,
  • ½ ч.л. сол,
  • ¼ ч.л. чили на прах.

 

Начин на приготвяне:

  1. В малка купа смесете всички продукти за дресинга. Оставете дресинга да престои малко, за да се смесят добре вкусовете.
  2. Разрежете тиквичките по дължина и изчистете семките. Нарежете ги на по-малки парчета.
  3. Загрейте зехтина в тиган на средна температура, добавете тиквичките и добавете сол и черен пипер на вкус. Пържете докато тиквичките леко покафенеят, но трябва да останат хрупкави.
  4. Нарежете салатата и я смесете в голяма купа заедно с руколата и дивия лук. Добавете тиквичките.
  5. Орехите се запичат набързо в същия тиган като тиквичките. Добавете сол и черен пипер, ако е необходимо.
  6. Салатата се поръсва с орехите, след което всичко се залива с дресинга.

 

Съвет:

Дресингът може да се използва като студен сос за месо или риба и може да се съхранява в хладилник до 5 дни. Салата от тиквички върви идеално с пилешко, телешко и риба.