Статии и енциклопедии

LCHF гратинирани патладжани

LCHF гратинирани патладжани

LCHF гратинирани патладжани

LCHF гратинирани патладжани - ястие, което ще очарова цялото семейство. С него ще въодушевите и своите гости. Вижте тази рецепта за LCHF гратинирани патладжани.

Описание

LCHF гратинирани патладжани


Хранителна стойност:

Въглехидрати: 12% (14 г)
Фибри: 8 г
Мазнини: 74% (38 г)
Протеин: 14% (16 г)
Калории: 480 kcal


Съставки: 

  • 1 кг патладжан,
  • 2 глави лук,
  • 2 с.л. масло или зехтин,
  • 1 с.л. сушени листа от джоджен,
  • 1/3 чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 100 г жълто сирене, настъргано,
  • ¾ чаша сладка сметана,
  • сол и черен пипер.

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете патладжаните на филийки с дебелина 1 см.
  2. Намажете ги със зехтин и сол от двете страни, след което наредете половината количество патладжани върху хартия за печене в тава. Пече се на 200°C до златисто.
  3. През това време нарежете лука, запържете го и го подправете със сол и черен пипер.
  4. Върху патладжаните от фурната се нарежда пласт лук, добавя се джоджена, магданоза и 2/3 от жълтото сирене.
  5. Отгоре добавете слой патладжан, поръсете с останалото настъргано жълто сирене.
  6. След това отгоре се залива със сметаната и всичко се пече 30 минути на 220°C.
  7. Патладжаните може да се украсят с магданоз.