Статии и енциклопедии

Каму-каму (Myrciaria dubia)

Каму-каму (Myrciaria dubia)

Каму-каму (Myrciaria dubia)

Каму каму може да ни помогне в борбата с депресията и тревожността. Той съдържа и антиоксиданти, които предпазват клетките ни от стареене. Помага за изграждането на костите и зъбите и подобрява цялостното ни здраве. Научете повече за каму каму и прочетете пълното описание...

Описание

Каму-каму 

Латинско наименование:

Myrciaria dubia

Използваема част:

Плодовете

Други наименования:

/

 

Обща характеристика и история:

Каму каму е нискорастящ храст, който се среща в дъждовните гори по поречието на Амазонка. Плодът е с големината на лимон и е лилавочервен на цвят, а вътрешността му е с жълта пулпа. Той съдържа повече витамин С от всеки друг плод в света.

От дълги години е познат на индианците като изключително питателен източник на храна, богат на фитохимикали. Те го използват като източник на храна, за облекчаване на болката, лечение на инфекции и насърчаване на дълголетието. От кората на храста се правят и компреси за лечение на рани и ревматизъм.

Хората, живеещи по поречието на Амазонка, го използват като тоник за коса, за да възстановят увредените краища на косата.

През 1950 г. Министерството на здравеопазването в Перу извършва първия хранителен анализ на този интересен плод, който разкрива високото му съдържание на витамин С. Така почти за една нощ Каму-каму се превръща в незаменим плод в международен мащаб.

В началото на 90-те години на миналия век каму- каму започва да се произвежда масово. Един от първите разсадници се намира близо до магистралата Манаус-Итакоатиара в Бразилия.

През 1996 г. перуанското правителство стартира природосъобразен проект, в рамките на който се засажда разсад от каму-каму, за да се повишат доходите на местното население и да се намали бедността.

 

Приложение в диетата и употреба:

Пресният каму каму има леко кисел вкус. Плодовете могат да се консумират пресни, да се изцеждат на сок или да се правят на сладолед. В Япония се използва като ароматизатор за популярни бонбони.

Прахът от плодовете каму каму може да се добавя към вода или сокове, както и към вкусни плодови или зеленчукови смутита.

 

Приложение за медицински цели:

Каму каму може да ни помогне в борбата с депресията и тревожността. Той съдържа и антиоксиданти, които предпазват клетките ни от стареене. Помага за изграждането на костите и зъбите и подобрява цялостното ни здраве.

Съдържа калий, който увеличава образуването на клетки, подобрява функцията на бъбреците и здравето на сърцето. Освен това стимулира мускулната активност и подпомага здравето на нервната система.

 

А знаете ли, че? Скорошни открития:

Витамин С е противовъзпалителен, така че каму каму може да помогне за блокиране на възпалението, което може да доведе до развитието на много заболявания. Той е отлична защита срещу рак, тъй като съдържа много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма.

Благодарение на всестранната си подкрепа за нервната система, той може да ни помогне да поддържаме здраво зрение и да предотвратим развитието на дегенеративни заболявания.

Каму каму е втората по важност храна, която може да се използва за подобряване на настроението. Тя дори може да ни помогне да спрем приема на антидепресанти.