Статии и енциклопедии

9 ползи от консумацията на краставици

9 ползи от консумацията на краставици

9 ползи от консумацията на краставици

Краставиците се състоят предимно (95%) от вода, което означава, че са чудесна храна за горещите дни, когато може да сме дехидратирани, а освен това са полезни за здравето.

Описание

Краставиците принадлежат към същото семейство като тиквите и дините (семейство Cucurbitaceae). Подобно на дините, краставиците съдържат предимно (95 %) вода, което означава, че те са чудесна храна за летните дни, когато се обезводняваме по-бързо.

 

Има доста причини да консумирате краставици през цялата година.

Освен че съдържат витамин К, В, мед, калий, витамин С и манган, те са полезни и за:

ПРЕДПАЗВАНЕ НА МОЗЪКА

Краставиците съдържат антиоксиданти, които играят важна роля за здравето на мозъка. При изследване върху мишки е установено, че консумацията на краставици подобрява паметта и осигурява защита на нервните клетки.

 

НАМАЛЯВА РИСКОВЕТЕ ОТ РАК

Краставиците съдържат полифеноли (пинорезинол, ларицирезинол и секоизоларицирезинол), които могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата, матката, яйчниците и простатата.

 

ВЪЗПАЛЕНИЯ

Краставицата може да помогне при възпаления в организма. Проучванията върху животни показват, че екстрактът от краставица помага за намаляване на нежеланото възпаление и частично потиска активността на провъзпалителните ензими.

 

АНТИОКСИДАНТ

Краставиците съдържат редица антиоксиданти, включително витамин С и бета-каротин. Те съдържат и антиоксидантни флавоноиди като кверцетин, апигенин, лутеолин и кампферол.

 

ОСВЕЖЕТЕ ДЪХА СИ

Краставиците могат да се нарежат на филийки и да се поставят на небцето, което ще убие бактериите, причиняващи лош дъх. Яденето на краставици според аювердическите принципи помага за освобождаване на излишната топлина в стомаха, която е основната причина за лошия дъх при повечето хора.

 

СТРЕС

Краставиците съдържат комплекс от витамини от група В, за които е известно, че облекчават чувството на тревожност и облекчават някои от вредните ефекти на стреса.

 

ПОДКРЕПА ЗА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Краставиците съдържат две важни вещества, които подпомагат здравословното храносмилане: вода и фибри. Фибрите и водата помагат за по-бързото придвижване на храната в организма през храносмилателния тракт.

 

ЗДРАВОСЛОВНО ТЕЛЕСНО ТЕГЛО

Краставиците са много нискокалорични (една купичка нарязана краставица съдържа само 16 калории), като 0,8% от тях са разтворими фибри, които се разтварят като гел в организма и затрудняват храносмилането.

ПОДКРЕПА НА ЗДРАВЕТО

Краставиците съдържат калий, който се свързва с по-ниски нива на кръвното налягане. Правилният баланс на калия, както вътре, така и извън клетките, е от съществено значение за правилното функциониране на организма.

ЧУДЕСНИ ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВ СОК

Има много начини, по които можете да консумирате краставиците. Ако търсите нещо различно, можете да им се насладите в зеленчуков сок, който е с високо съдържание на вода и много мек вкус.

КОНСУМАЦИЯ

Ако можете, изберете да консумирате органични краставици от локални производители. Тези, които идват от далече, са намазани с восък и съдържат по-малко хранителни вещества.